TRİ ETANOL AMİN

Görünümü : Açık Sarı Berrak Sıvıdır, Higroskopiktir

Kimyasal Adı : TEA

Kimyasal Formülü : C6H15NO3

Ambalaj Şekli : 210 kg. lık fıçılarda

Kullanım Alanları :

Genellikle TEA olarak kısaltılan trietanolamin, hem bir tersiyer amin hem de bir triol olan, yapışkan bir organik bileşiktir. Bir triol üç alkol grubuna sahip bir moleküldür. Trietanolamin güçlü bir bazdır. Trietanolamin ayrıca trietilaminden ayırt edilmesine yardımcı olabilecek TEOA olarak da kısaltılır. 1999’da yaklaşık 150.000 ton üretilmiştir. Renksiz bir bileşiktir, ancak örnekler yabancı maddelerden dolayı sarı görünebilir.

Trietanolamin, etilen oksitin sulu amonyak ile reaksiyonundan üretilir ve etanolamin ve dietanolamin üretilir. Ürünlerin oranı, reaktanların stoikiometrinin değiştirilmesi ile kontrol edilebilir.

Trietanolamin öncelikli olarak, emülgatörler için olduğu gibi sürfaktanların yapımında kullanılır. Hem endüstriyel hem de tüketici ürünleri için kullanılan formülasyonlar için ortak bir içeriktir. Trietanolamin yağ asitlerini nötralize eder, pH’yı ayarlar ve tamponlar ve yağlarda ve suda tamamen çözünmeyen diğer bileşenleri çözündürür. Bazı durumlarda trietanolamonyum tuzları, aksi takdirde kullanılabilecek alkali metallerin tuzlarından daha fazla çözünür ve tuz oluşturmak için alkali metal hidroksitlerin kullanımından daha az alkalin ürünü üretir. Trietanolamin bulunan bazı yaygın ürünler; güneşten koruyucu losyonlar, sıvı çamaşır deterjanları, bulaşık yıkama sıvıları, genel temizleyiciler, el sanitizörleri, parlatıcılar, metal işleme sıvıları, boyalar, tıraş kremi ve mürekkep baskılarıdır.

Kullanım Alanları

  • Trietanolamin, çimento klinkerinin öğütülmesinde organik katkı maddesi (ağırlıkça% 0.1) olarak da kullanılır. Topların toplanması ve değirmen duvarının tozunun aglomerasyonunu ve kaplanmasını önleyerek öğütme işlemini kolaylaştırır.
  • Eczacılıkta, trietanolamin darbeli kulak kirini tedavi etmek için kullanılan bazı kulak damlalarının aktif maddesidir.
  • Ayrıca, birçok farklı kozmetik ürünlerinde, temizleyici kremler ve sütler, cilt losyonları, göz jöleleri, nemlendiriciler, şampuanlar, tıraş köpükleri vb. kullanılmaktadır.
  • TEA’nın bir diğer ortak kullanımı, sulu çözeltilerde alüminyum iyonları için kompleks oluşturucu bir ajan olarak kullanılır.
  • EDTA gibi başka bir kenetleme maddesi ile kompleksometrik titrasyonlar öncesi maskelemek için kullanılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın